Info primarie

Info comuna

Documente publice

Cauta

Pentru a face o cautare pe site, scrieti unul sau mai multe cuvinte si dati click pe "Cauta" :

Webmaster : VortexInfo SRL

Anunturi

Intrebari si raspunsuri

INFO COMUNA > ISTORIE
Hramul, confesiunea, anul construirii, ctitorul, pietre funerare vechi pentru fiecare biserica din localitate
Biserica Vagaoni - numele provine de la primii preoti care se numeau "Vagaoni". Biserica a fost zidita in anul 1780 si refacuta in anul 1847 de varghii.La inceput a fost zidita de boierul Scorteanu si sotia sa Pena, din Bucuresti, refugiati din cauza  razboiului ruso-turco-austriac. Poarta hramul de "Cuvioasa Paraschiva". Astazi este gata sa se prabuseasca; nu se mai tin slujbe aici de un secol, este un monument istoric nebagat in seama de Comisia Monumentelor Istorice.
Biserica din satul Nucet,  facuta din varghii in anul 1774, cu hramul Sfantul Dumitru. In anul 1850- 1860 a fost marita cu un pridvor tot din varghii. Din anul 1923  a ramas capela de cimitir, enoriasii s-au folosit de biserica din centru comunei. Este monument istoric si nimeni nu se intereseaza de ea.
Biserica din satul Trenu - cu hramul Cuvioasa Paraschiva. S-a construit din lemn in anul 1831, iar in anul 1844 in locul celei din lemn enoriasii din Trenu construiesc o noua biserica din zid cu acelasi hram. Ea este avariata la cutremurul din anul 1940, fiind reparata in perioada comunista tot de enoriasi.
Biserica din centrul  comunei Chiojdeanca, cu hramul "Intrarea in biserica a Maicii Domnului". Constructia a inceput in anul 1897 de boierul Stan Dragomir si a fost terminata in anu 1902, cand moare ctitorul.Constructia a fost continuata dupa razboi cu ajutorul enoriasilor si sfintita in 1923. Daramata la cutremur a fost consolidata de enoriasi si de generalul Stefan Ionescu in anul 1943, cu exceptia picturii care s-a facut mult mai tarziu. In 1977 din nou sufera stricaciuni din cauza cutremurului. Este consolidata de enoriasi in frunte cu preotul Tudose Gheorghe si repictata. Aici se gasesc mormintele ctitorilor Stan Dragomir si a fiicei sale Atina.
Toate bisericile sunt ortodoxe.
09.10.2006

www.fongph.ro jitia.infoprimarie.ro www.comorinecunoscute.org www.primariamaracineni.ro www.primarialeresti.ro batani.infoprimarie.ro prundu.infoprimarie.ro