Info primarie

Info comuna

Documente publice

Cauta

Pentru a face o cautare pe site, scrieti unul sau mai multe cuvinte si dati click pe "Cauta" :

Webmaster : VortexInfo SRL

Anunturi

Intrebari si raspunsuri

INFO COMUNA > ISTORIE
Famiile boieresti si perioada in care au stapanit mosia satului, amintiri si legende
Mosia Brancareasca cumparata din mosia Mastanesti (1579), apartine mosierilor Brancovesti, de la numele unuia Brancarea.
      Mosia Tilimpeasca a lui V. Tilimpea, de pe timpul lui Mihai Viteazul, a mosnenilor Tilimpesti, din ea formandu-se mosia Chiorceasca, de la numele unui ginere a lui Tilimpea.
      Mosia Falcoianca a paharnicului Ionita Falcoianu, a fost cumparata intre timp de mosnenii Tilimpesti (1802).
      Mosia Urdeasca a fost a boierului Udrea, improprietarit de Mihai Viteazul. El isi avea resedinta la Udresti, sat ce exista si astazi. Unul dintre urmasii lui Udrea vinde partea lui boierului Rahtiveanu, si a ramas aceasta mosie sub numele de Ristiveanca.
     Rahtiveanu vinde mosia doamnei Balasa Teisanu si aceasta o vinde doamnei Olimpia Gudin. O parte din mosie se expropriaza  in 1921, iar cealalta parte este vanduta locuitorilor din satul Nucet (1924).
Nu avem nici o amintire despre stapanii acestor mosii, nu s-au marcat prin nimic.
In schimb un mosnean din familia Tilimpestilor- Stan Dragomir- numit boier a construit biserica din centrul comunei, unde este si inmormantat si a lasat un conac unde se afla dispensarul uman din comuna
09.10.2006

www.fongph.ro jitia.infoprimarie.ro www.comorinecunoscute.org www.primariamaracineni.ro www.primarialeresti.ro batani.infoprimarie.ro prundu.infoprimarie.ro